New age marketing v Geetoo

Je to cca rok a půl, co jsme dělali náš dosud nejúspěšnější Cloudcamp. Jednalo se o obří akci (více než 600 hostů), která si vyžádala přes půl roku příprav, extrémní množství operations lidí a bezesporu nemalé množství peněz. Tehdy jsem slíbil, že se s Cloudcampem vrátíme zpět, a že bude ještě větší a lepší. A tak jsem týden po skončení začal přemýšlet nad tématem nového Cloudcampu, začali jsme vyhledávat nové prostory a rozvíjeli jsme první myšlenky. Proč tak brzo? No protože to prostě zabere tak velké množství času. A zcela upřímně, začal jsem být více a více frustrovaný tím, jestli to všechno má vlastně smysl.

Takto velké akce jsou čistě brandová záležitost a je tak složité změřit reálný dopad na business. A snažit se o nějakou smysluplnou statistiku je jen ztráta času. Ano, dá se porovnat marketshare před akcí a například půl roku po jejím skončení, či udělat anketní průzkum na známost značky. Ale sofistikovanost těchto metod je úsměvná. Aspoň pro mě. Já mám rád všechno matematicky podložené. Ideálně, když se to dá nastrkat do vzorců, které jsou naprosto prokazatelné.

To vše vedlo k tomu, že jsem začal přemýšlet nad novým konceptem marketingu. Jak jej udělat více doložitelný, matematický a prostě moderní. Po čase jsem našel šikovného parťáka do týmu - Evču Čerešňákovou, která měla bohaté zkušenosti z korporátních marketingů a tuto otázku jsme začali společně diskutovat. Projekt jsme nazvali New age marketing.

Po pár týdnech diskuzí jsme došli k pochopení, že moderní marketing není ještě stále nic běžného. Spousta marketérů opakuje zažité zvyky stále dokola s přesvědčením, že minule to takto fungovalo, tak to tak bude fungovat i příště. Na otázku "jaký cíl / dopad bude mít tato marketingová aktivita" jsme často dostávali odpověď "nevím, když tak uděláme další konferenci / webex". A proto jsme se vrhli do změn.

  1. Jako první věc jsme museli změnit název. Na něco více sexy, znějící více mezinárodně a podporující přechod na nový marketing. A tehdy se zrodilo Geetoo.
  2. Taky jsme museli změnit 5-6 let staré webovky. Každý se nám za ně již smál 😂 Popravdě jsme na ně od začátku jejich nasazení skoro nesahali. Při jejich spuštění dostaly ocenění WebTop100 a to nás uchlácholilo natolik, že jsme se jim nevěnovali.
  3. Nový web souvisel se startem vlastní platformy Geetoo Space. Nechtěli jsme udělat jen další admin rozhraní, jako používá naše konkurence. Chtěli jsme plnohodnotnou platformu, ve které si koupíte naše cloudové produkty, budete je zde administrovat, reportovat, budete moci využít multicloud strategie apod.

To byly první tři rychlé kroky. Jenže realizace trvala rok! 🙈😆 Až vás někdy napadne, že změnit název nebo s vývojáři předělat aplikaci s názvem G2 market na Geeto Space je brnkačka, tak mi věřte, že to rozhodně brnkačka nebude. A to se opravdu všichni maximálně snažili a dřeli.

Druhá část New age marketingu spočívala ve změně přístupu. Přestali jsme marketing vnímat jako součást sales oddělení a ve vnitřní struktůře Geetoo jsme jej přesunuli pod produktové oddělení. Nově se tak jmenuje Technical marketing. Proč? Protože jsme se rozhodli postavit marketing na obsahu a nikoli pouze na množství konferencí. Myslíme si, že jsme jej měli vždy obsahově bohatý, ale teď to posuneme ještě dále.

  1. Proto jsme se stáhli z klasických konferencí, kde se všechny věci dělají už 10 let naprosto stejně.
  2. Proto jsme zrušili další ročník Cloudcampu a rozhodli jsme se změnit jeho koncept do něčeho nového.

28.2.2019 jsme projekt New age marketing dokončili. Podílel se na něm prakticky každý ve firmě. Díky patří Evči za pomoc při vytvoření a za kreativu. Vojtovi za nasazení marketingu pod produktové oddělení. Celému obchodu za podstatné vstupy. Tomovi za extrémní nasazení a všem ostatním za nápady.

A co je tedy výstupem? Marketingové aktivity Geetoo budou rozděleny na:

  1. Online & Content
  2. Meetup & Community
  3. PR & Mailing

Hodnotný obsah nás bude reprezentovat opravdu všude. Tak snad se bude líbit i Vám. Ale hlavně - všechny naše aktivity budou pracovat s daty, statistikou, analytikou a matematikou. A můžete se těšit i na obnovený Cloudcamp, tentokrát ve více fresh kabátě! 👍 Tak nám držte pěsti a budu rád za zpětnou vazbu.

Jako první můžete vyzkoušet náš Geetoo Space a zdarma si otestovat naše cloudové produkty!😉


Comments

Popular posts from this blog

Spustili jsme nový web a Geetoo Space

Patnáct let a třicet kilogramů